Hoe gebruik je teken?

Hoe gebruik je teken?

Het teken / (slash, Duitse komma, schuine streep of schrap genoemd) wordt op verschillende manieren gebruikt:

  1. in breuken, bijvoorbeeld: 4/9.
  2. in de betekenis ‘per’, zoals in km/h (‘kilometer per uur’) en 24/7 (’24 uur per etmaal, 7 dagen in de week’)
  3. in enkele ingeburgerde afkortingen, zoals p/a en t/m.

Hoe gebruik je citaat?

Als een hele zin geciteerd wordt, begint het citaat met een hoofdletter, en valt de punt of het vraagteken of uitroepteken binnen de aanhalingstekens:

  1. Ik zei: “Ik hou niet van appeltaart.”
  2. De kassière vroeg: “Hebt u een klantenkaart?”
  3. De docent riep: “Stilte!”

Hoe gebruik je een weglatingsstreepje?

Een weglatingsstreepje geeft aan wanneer een deel van het woord is weggelaten. Als er dus geen deel is weggelaten hoef je het streepje ook niet te plaatsen. Met andere woorden alleen als het oorspronkelijke woord aan elkaar werd geschreven schrijf je een streepje, waren het losse woorden, dan komt er geen streepje.

Lees ook:   Wat is de basisregel van de Present Simple?

Is een streepje tot of tot en met?

Op de manier waarop jij het aangeeft is het ’tot en met’. 0-5 is 0,1,2,3,4,5 ; de vijf hoort erbij. Maar duurt iets van 10.00-15.00 uur, dan is het wel de bedoeling dat het om 3 uur afgelopen is.

Wat zijn tekens in een tekst?

Leestekens zijn tekens in de tekst die gebruikt worden om de tekst leesbaarder te maken. In sommige zinnen worden leestekens gebruikt om aanwijzingen te geven over de betekenis en uitspraak van de zin. Het gebruik van leestekens in een tekst wordt interpunctie genoemd.

Hoe heet dat teken?

Veelvoorkomende leestekens zijn de punt (.), de komma (,), het vraagteken (?) en het uitroepteken (!).

Wat gebruik je bij een opsomming?

Elk onderdeel van de opsomming begint met een kleine letter en eindigt met een puntkomma; alleen het laatste onderdeel van de opsomming krijgt een punt….Opsomming die uit woordgroepen of delen van zinnen bestaat

  1. hoeveel kinderen er komen;
  2. wat een en ander mag kosten;
  3. wat de kinderen leuk vinden.
Lees ook:   Wat neem je mee naar een retraite?

Welk leesteken gebruik je als iemand iets zegt?

Alleen wanneer je een citaat hebt, waarvan de zin normaal gesproken zou eindigen op een punt, is het verplicht om een komma achter het citaat te zetten. Deze komma staat daar in plaats van de punt, die eigenlijk aan het einde van de zin van het citaat hoort. ‘Iedere maand doe ik wat geld in mijn spaarpot’, zegt Esmee.

Welke leestekens gebruik je bij een citaat?

Als een hele zin geciteerd wordt, begint het citaat met een hoofdletter en valt de punt, het uitroepteken of het vraagteken binnen de aanhalingstekens. enkele aanhalingstekens gebruiken voor het hele citaat en dubbele aanhalingstekens voor dat woord.

Hoe moet je een citaat noteren?

Plaats een citaat altijd tussen aanhalingstekens. Laat deze volgen door een verwijzing tussen haakjes (achternaam auteur(s), jaartal, paginanummers(s), of door de auteur(s) in de tekst te noemen.

Related Posts