Waarom droge mond tijdens slapen?

Waarom droge mond tijdens slapen?

Oorzaken van droge mond Met open mond slapen is een veelvoorkomende oorzaakvan wakker worden met een droge mond (en van snurken, overigens). Maar ook bepaalde medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken, zoals medicatie tegen een hoge bloeddruk en antidepressiva.

Wat te doen tegen overmatig speeksel?

Een aantal keer per dag je tanden poetsen en een mondspoeling gebruiken kan helpen om overtollig speeksel tegen te gaan doordat het dan eenvoudiger is om te slikken. Drink water. Regelmatig kleine slokjes water drinken helpt om overtollig speeksel door te slikken zonder dat je misselijkheid erger wordt. Eet correct.

Hoe kun je meer speeksel aanmaken?

Blijf goed kauwen Kauwen zorgt voor de aanmaak van meer speeksel. Door bijvoorbeeld op (suikervrije) kauwgom, komkommer of stukjes wortel te kauwen wordt er meer speeksel aangemaakt. Ook zuigen op waterijs, een snoepje of pepermunt kan helpen om meer speeksel aan te maken.

Welke signalen wijzen op de bijwerking droge mond?

Symptomen van een droge mond

  • Een droog of plakkerig gevoel in de mond dat aanvoelt alsof je mond vol zit met watten.
  • Een branderig gevoel in de mond of op de tong en soms voelt de tong aan als schoenleer.
  • Moeite met of ongemak tijdens kauwen, slikken of spreken.
  • Droge lippen en keel of pijnlijke plekken in de mond.

Waardoor ontstaat waterig speeksel?

Waterig speeksel (sereus), ontstaat wanneer licht en verteerbaar voedsel, zoals beschuit, wordt gegeten. Het bestaat hoofdzakelijk uit kalium (K+), natrium (Na+), waterstofcarbonaat (HCO3−) en het enzym α-amylase. Bij taai en moeilijk te verteren voedsel, als vlees, kan het speeksel slijmerig worden (muceus).

Wat te doen bij droge mond door medicatie?

Een bevochtigingsgel brengt u op de slijmvliezen aan. Met behulp van een verstuiver kunt u de mondholte met die vloeistof bevochtigen. Een gel wordt vooral ’s nachts prettig gevonden, een spray is vooral overdag aangenaam. Gewone mondwaters werken ontsmettend of verfrissend, maar werken niet tegen een droge mond.

Related Posts