Welke producten bevatten veel fructose?

Welke producten bevatten veel fructose?

Diverse vruchtensappen, frisdranken, koek, snoep en kant-en-klaar-sauzen bevatten relatief veel fructose. Heb je last van darmklachten dan kan het helpen om niet te veel van dit soort voedingsmiddelen te eten of drinken.

Wat is de reden om fructose gebruik te beperken?

Fructose zit in fruit, maar ook in minder gezonde voedingsmiddelen in de vorm van toegevoegd suiker. Toegevoegde suikers verhogen het aantal calorieën en verminderen de nutriëntdichtheid waardoor het verstandig is om het gebruik ervan te beperken.

Waar zit weinig fructose in?

Er zijn veel fruit- en groentesoorten die een lage hoeveelheid fructose bevatten, of een gunstigere verhouding glucose-fructose. Enkele voorbeelden hiervan: Aardbeien, avocado’s, bananen, citroenen, frambozen, kiwi’s, komkommer, mandarijnen sinaasappels en tomaten.

Is glucose-fructosestroop gezond?

Glucose-fructosestroop of suiker is niet slecht zolang het maar in combinatie met voldoende voedingsvezels wordt gegeten. De natuur doet dit perfect. Er zitten bijvoorbeeld in bijna elk stuk fruit veel meer voedingsvezels dan suiker. Maar let altijd op met suikers of producten waar veel suikers aan toegevoegd zijn.

Welk fruit bevat veel fructose?

Fruit met een hoog fructose gehalte

 • Appels.
 • Bramen.
 • Druiven.
 • Gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen, gedroogde abrikozen en pruimen.
 • Granaatappels.
 • Kersen.
 • Mango’s.
 • Peren.

Wat mag je niet eten bij fructose intolerantie?

Bonen en zoetstoffen vermijden Als je fructose intolerant bent, dan ben je vaak ook gevoeliger voor polyolen (sorbitol, xylitol als zoetstoffen toegevoegd aan voedingsmiddelen), raffinose (bonen) en fructanen. Dus vermijd in ieder geval ‘light’ producten omdat deze vaak sorbitol bevatten.

Wat is slechter glucose of fructose?

Glucose heeft een relatieve zoetkracht van 0,6 en is dus minder zoet dan sacharose. Fructose daarentegen heeft, afhankelijk van concentratie en temperatuur, een relatieve zoetkracht van 1,2-1,8 en is dus zoeter dan sacharose en meer dan twee keer zo zoet als glucose.

Hoe ontstaat fructose intolerantie?

Oorzaak fructose intolerantie. Bij fructose intolerantie wordt ‘vrije’ fructose slecht of niet goed geabsorbeerd in de dunne darm. De dunne darm is een orgaan waar de afbraak van voeding en opname van voedingsstoffen begint. Fructose wordt normaal gesproken in de dunne darmwand opgenomen door het GLUT-5 mechanisme.

Wat mag je niet eten met fructose intolerantie?

Rietsuiker, bruine suiker en kokosbloesemsuiker bestaan ook voornamelijk uit sacharose. Of het nu limonade, ijs, snoep of chocolade is, vrijwel alles dat met suiker gezoet is, bevat grote hoeveelheden fructose, veel meer dan welk fruit ook. Een volledig fructosevrij dieet met fructose-intolerantie is bijna onmogelijk.

Hoe slecht is glucose?

Maar waarom is glucosesiroop slecht voor je? Glucosesiroop of glucosestroop (maar ook alle andere suikers) is een voedingsbron voor schimmels zoals Candida. Daardoor heeft deze schimmel meer kans zich te verspreiden in de darm en neemt ruimte in ten koste van de goede bacteriën.

Wat zit er in glucose fructosestroop?

Glucose-fructosestroop (GFS) of fructose-glucosestroop is een suikerstroop, meestal gemaakt van zetmeel uit tarwe of maïs, bestaande uit een mengsel van glucose en fructose. Welke van de twee aanduidingen wordt gebruikt is ervan afhankelijk of er meer glucose of meer fructose in zit.

Welk fruit bevat weinig fructose?

Fruit met een laag fructose gehalte

 • Citroen of limoen (kleine hoeveelheden)
 • Frambozen.
 • Rabarber.
 • Veenbessen.

Related Posts