Welk merk UV filter?

Welk merk UV filter?

Multi-coated UV filter Bij het gebruik van een UV filter zonder coating ga je vaak echt kwaliteitsverlies zien. Bekende merken die UV filters van goede kwaliteit verkopen zijn onder andere B+W, Hoya en Rodenstock. Echter betaal je daar wel direct de hoofdprijs voor.

Welke filters voor camera?

Met een UV filter is je lens beschermd tegen krassen en stof. Als je hoog in de bergen fotografeert waar de UV straling erg sterk is, voorkom je met een UV filter dat je een blauwe waas op je foto krijgt. De meeste UV filters hebben een dunne filterrand, hierdoor komt de rand niet in beeld.

Welk grijsfilter moet ik kopen?

Als je met grijsfilters aan de slag wilt, zou ik je aanraden om in eerste instantie een 3 stops en een 6 stops filter te kopen. Het leuke van filters is namelijk dat je ze ook kunt stapelen. Wanneer je een 3 stops en een 6 stops filter tegelijk gebruikt, gedragen ze zich samen als een 9 stops grijsfilter.

Waarom een Lensfilter?

Zandkorrels, scherpe hoekjes of uitstekende delen kunnen zomaar een kras of, erger nog, een barst in je lens veroorzaken. Om dit te voorkomen, gebruiken veel fotografen een lensfilter als bescherming. Lensfilters hebben namelijk nauwelijks zichtbare invloed op je foto’s.

Wat voor filters zijn er?

Welke soorten lensfilters zijn er en wat kun je ermee?

  • Beschermen van de lens. Allereerst bieden ze bescherming voor je (misschien wel hele dure) lens.
  • Belichting controleren.
  • Kleuren corrigeren en verbeteren.
  • UV filters.
  • ND-filters (of grijsfilter)
  • Variabele ND filters en graduated ND filters.
  • Polarisatiefilters.

Welke ND filter gebruiken?

Hoe weet je welke ND-filter je moet gebruiken?

Filters Wanneer je welke gebruikt
ND4 Aan het begin of aan het eind van de dag als de zon op of ondergaat. Er is weinig licht maar de zon schijnt wel op de camera.
ND8 Bewolkt weer met vrijwel geen zon.

Wat doen filters?

Filters zijn gemaakt van glas of kunststof en kun je op of voor de lens van je camera plaatsen. Hiermee bescherm je de lens of beïnvloed je het licht dat binnenkomt. Een filter bevestig je op een objectief met behulp van de aanwezige schroefdraad of met een speciale filterhouder.

Welke Grijsverloopfilters?

Grijsverloopfilters bestaan in verschillende gradaties, waarmee je bijvoorbeeld 1, 2 of 3 stops licht tegen kunt houden. Ook kun je verschillende filters met elkaar combineren. Dit geeft je de vrijheid om zelf te kiezen welke balans je tussen de lichte en donkere delen wilt bereiken.

Welke filters voor portretfotografie?

Een UV-filter wordt vaak gebruikt als protectfilter omdat het filter bescherming aan de frontlens biedt, maar een UV-filter optimaliseert daarnaast ook het contrast. Het filter gaat de blauwe waas tegen die je vaak ziet bij het fotograferen in een omgeving met veel ultraviolet licht.

Related Posts