Wat gebeurt er als je een gestolen fiets koopt?

Wat gebeurt er als je een gestolen fiets koopt?

Als je een gestolen fiets koopt in het volle bewustzijn dat deze gestolen is, dan heet dit: opzetheling. Als je daarentegen een fiets koopt, waarvan je in alle redelijkheid had kunnen weten dat deze (bijvoorbeeld door een extreem lage prijs) gestolen is, dan heet dit: schuldheling. Beiden soorten heling zijn strafbaar.

Wat is het verschil tussen opzetheling en schuldheling?

Het verschil tussen schuldheling en opzetheling is het feit dat iemand bij schuldheling enkel had moeten vermoeden dat het goed van een misdrijf afkomstig was, terwijl voor opzetheling is vereist dat de dader dit ook daadwerkelijk wist.

Hoe herken je heling?

Het kopen van gestolen producten is strafbaar als de koper had kunnen vermoeden dat het gestolen is. Wie dus een bijna nieuwe fiets voor weinig geld op straat of via een advertentiesite koopt, kan ervan uitgaan dat deze gestolen is. De koper is dan een heler.

Is heling een misdrijf?

Heling is het afnemen, verkopen of verhandelen van hetgeen iemand anders door een misdrijf verkregen heeft. Meestal betreft dit gestolen goederen, maar ook andere misdrijven zijn mogelijk hoewel dit vaak al afzonderlijk strafbaar is gesteld.

Is het strafbaar om een gestolen fiets te kopen?

Je kunt een boete, taakstraf of gevangenisstraf krijgen als je een gestolen product koopt (bijvoorbeeld een fiets) en de politie dit ontdekt. Het kopen (of verkopen) van gestolen goederen is namelijk strafbaar, het heet heling.

Wat is schuldheling?

Van opzetheling is sprake wanneer degene die iets koopt wist dat het een door misdrijf verkregen goed betrof. En van schuldheling is sprake wanneer degene die iets koopt kon vermoeden dat het een door misdrijf verkregen goed betrof.

Wat is geld verduisteren?

Verduistering is simpelweg het niet teruggeven of retourneren van goederen die u rechtmatig tot uw beschikking had. Verduistering is een misdrijf en kan worden bestraft met een celstraf, taakstraf of forse geldboete. Verduistering lijkt sterk op diefstal. Er is echter een fundamenteel verschil.

Welk artikel is heling?

Heling is strafbaar. Een heler riskeert bij veroordeling een boete en een strafblad. Heling is opgenomen in het Wetboek van strafrecht (WvSr) artikel 416, artikel 417, artikel417bis en artikel 417ter.

Waar staat een serienummer van de fiets?

Vanaf 2019 is deze sticker ook te vinden op de onderbuis van je fiets. Bij oudere modellen is het framenummer in het frame geslagen. Je vindt het nummer boven het slot, bij de trapas of op de buis onder het zadel (zadellug of zadelbuis).

Related Posts