Waar gebruik je fond voor?

Waar gebruik je fond voor?

Het antwoord is al gegeven: een fond is een sterk gereduceerde (ingekookte) bouillon. Bouillons zijn voornamelijk handig voor de bereiding van soepen of voor sauzen die je laat inkoken. Een (vlees)fond is een (meestal gelatinerijke) smaakbom die voornamelijk in sauzen wordt gebruikt.

Waarom heet bouillon?

Een bouillon enkel op basis van groenten kan van toepassing zijn bij vegetarische maaltijden of als kookvocht voor vis (court-bouillon). Fond: de benaming is ontleend aan de Franse culinaire vakterm le fond en staat voor een sterk gereduceerde (tot wel 1/3e) bouillon.

Wat doe je met bouillon?

Gebruik van bouillon Waar soep na bereiding kan dienen als maaltijd wordt bouillon na bereiding vaak gebruikt voor het bereiden van andere gerechten zoals soepen, sauzen en ragouts. Stoofpotten maken; bij het stoven van het vlees krijgt deze extra smaak als je deze in bouillon stooft in plaats van gewoon water.

Kun je van fond bouillon maken?

Een fond is eigenlijk niks meer dan een sterk gereduceerde bouillon. Als je bouillon tot ongeveer tweederde inkookt, heb je fond. De smaak is intenser en fonds op basis van botten wordt ook een stuk dikker, omdat er relatief meer gelatine in zit. Fond is de basis voor veel sauzen, maar ook van ragout of paté.

Hoe gebruik je Vleesfond?

Omdat vleesfond vaak erg gelatinerijk is (lees: vettig) en een sterke smaak heeft, kun je hiermee bijvoorbeeld een saus of stoofpot snel op smaak brengen. Als je een bouillon zou gebruiken, zou je het extra lang moeten laten inkoken en extra smaakmakers moeten toevoegen.

Hoe gebruik je gevogeltefond?

Je kunt de fond als kookvocht gebruiken voor het pocheren van kip. Om pasta of risotto een krachtige smaak te geven kun je ook gebruik maken van fond. Fond is ook erg geschikt om groente of vlees in te smoren. Fond kan gebruikt worden bij het bedruipen van vlees in de oven.

Welke taal is bouillon?

Het woord bouillon staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.

Waar wordt bouillon van gemaakt?

Echte bouillon is een aftreksel van groenten, kruiden en specerijen en bijvoorbeeld vlees. De meeste bouillonblokjes bestaan echter vooral uit zout. Verder zit er voornamelijk zetmeel, vet, smaakversterkers en suiker in. Groente, kruiden en vlees lijken bijzaak.

Waar gebruik je Maggiblokjes voor?

als hoofdbestanddeel lavas (maggiplant), terwijl bouillonblokjes rund-, varken- of kippenbouillonextract bevatten. Van maggiblokjes is dus prima soep te maken, maar die gaat anders smaken dan met een normaal bouillonblokje.

Hoeveel water toevoegen aan fond?

Hou de fond tegen de kook aan, er mag af en toe een bubbel aan de oppervlakte verschijnen. Hiermee gaat er het minste smaak verloren. Doe er precies zoveel water bij dat de botten net onder staan (vul bij als hij eronder komt door verdamping), zo hoef je na het zeven minder lang in te dampen.

Wat is een gevogeltefond?

Een fond is een sterk gereduceerde (lees: ingekookte) bouillon, vaak gemaakt van botten of schenkels. Dat vlees wordt vaak eerst geroosterd en daarna lang gesudderd met water en smaakmakers.

Related Posts