Kan ivoor barsten?

Kan ivoor barsten?

In depot. Bot, gewei en ivoor (vooral met veel organische componenten) reageren sterk op schommelingen in de luchtvochtigheid. Ze blijven zwellen en krimpen, en gaan barsten, schilferen en breken. De schade neemt toe wanneer de luchtvochtigheid op en neer blijft gaan.

Hoe ivoor bewaren?

In tegenstelling tot veel andere materialen, mag ivoor niet té donker bewaard worden, omdat het materiaal hierdoor vergeelt….Bekijk verder de algemene richtlijnen omtrent:

  1. Informatiebeheer.
  2. Conditiecontrole.
  3. Bewaren, verpakken en transporteren.
  4. Binnenklimaat.
  5. Calamiteitenplanning.

Hoe bewerk je ivoor?

Ivoor kan men ook ponsen door het gewenste motief met een pons in het oppervlak te slaan. Na bewerking wordt het oppervlak meestal afgewerkt door het te polijsten. Hiervoor wordt onder meer nat paardenhaar, afkomstig van de staart, samen met fijne puimsteenpoeders gebruikt.

Kan ivoor verkleuren?

Het beste antwoord. * Door veroudering van het organische gedeelte in ivoor verkleuren sommige bestanddelen, waardoor het ivoor in de loop van de tijd een geler uiterlijk krijgt. Deze verandering gebeurt in het donker. In het licht kan deze verkleuring een beetje teruggedraaid worden.

Hoe krijg je vergeeld ivoor weer wit?

Ivoor schoonmaken kan met een mengsel van zout en citroen of tandpasta. Het ivoor knapt er duidelijk van op. Daarna oppoetsen met een oude nylonkous of microvezeldoekje. Ivoor kan je bleken met waterstofperoxide en zonlicht, ‘ultraviolette straling’.

Heeft ivoor waarde?

Meestal zijn ivoren voorwerpen geen schatten op zolder, want de meeste Afrikaanse beeldjes in ivoor zijn maar paar tientallen euro’s waard. Door het verbod en de bescherming van de olifant is de ivoorprijs gedaald naar ongeveer €200 per kilogram. Voor echt oude kunstvoorwerpen zijn de regels een beetje anders.

Waar kan ik mijn ivoor verkopen?

Handel in ivoor is sinds 1976 verboden want sindsdien is de olifant een beschermd dier binnen de CITES-conventie. Die regels beschermen 34.000 planten- en diersoorten en onderwerpt de handel ervan aan strenge regels.

Wat is de waarde van een ivoren slagtand?

Related Posts