Is gehoorschade blijvend?

Is gehoorschade blijvend?

Door beschadigde trilhaartjes is waarneming van geluid moeilijker en er ontstaat een constante piep in de oren: tinnitus. De trilharen herstellen niet. Eenmaal kapot is echt kapot. Gehoorschade is dus blijvend.

Hoe krijg je gehoorschade?

Gehoorschade ontstaat als iemand langere tijd wordt blootgesteld aan geluidsniveaus boven 80 dB(A), met lawaaidoofheid als uiteindelijke gevolg. Vanaf geluidniveaus van 100 dB(A) kan acute gehoorschade optreden. In bijvoorbeeld een discotheek kan het geluidsniveau gemakkelijk boven de 100 dB(A) uitkomen.

Waarom is gehoorschade onomkeerbaar?

Als de trilharen in je oren eenmaal beschadigd zijn, kunnen ze niet meer herstellen. Gehoorschade is dus onomkeerbaar. Of de gehoorschade nu plotseling of over een langere periode ontstaat, de gevolgen zijn niet mis. Je kunt last krijgen van een constante piep, oorsuizen, doofheid of geluidsvervorming.

Wat te doen met gehoorschade?

Al langer gehoorschade? Als je al langer last hebt van gehoorverlies, oorsuizen of overgevoeligheid, vraag dan raad aan je huisarts. Hij kan dan de gepaste doorverwijzing doen. In de meeste hoorcentra kan je terecht voor een gratis gehoortest.

Wat kan je doen tegen gehoorschade?

Hoe voorkom ik gehoorschade?

  • Draai de volumeknop niet te hoog.
  • Las tijdens muziekoptredens zo nu en dan een ‘geluidspauze’ in.
  • Ga niet te dichtbij de speakers staan.
  • Beluister de muziek uit je MP3-speler of iPod met een hoofdtelefoon in plaats van met oordopjes.
  • Draag kwalitatief goede gehoorbescherming op maat.

Hoe weet je of tinnitus blijvend is?

Opgelet, oorsuizingen kunnen ook wijzen op ernstige gehoorproblemen die blijvend zijn. Verschillende gradaties: Graad 1 : De tinnitus is enkel hoorbaar in een stille omgeving: weinig hinderlijk. Graad 2 : De tinnitus is te horen in een minder lawaaierige omgeving maar verstoort je nachtrust niet.

Related Posts