Hoe snoei ik een oude appelboom?

Hoe snoei ik een oude appelboom?

Een oude boom kan het best in februari gesnoeid worden, vlak voordat de groei op gang komt. Wonden groeien dan het snelst dicht, waardoor het risico op infecties het kleinst is. Wonden moeten afgedekt worden met een wondafdekmiddel. Eerst wordt al het dode, gebroken, zieke en kruisende hout weggesnoeid.

Wat zijn Waterloten appelboom?

Waterloten zijn scheuten aan een (appel)boom waar geen appels aan groeien. Het is dus zonde als je boom veel energie steekt in deze takken. In dit artikel leggen we uit hoe je voorkomt dat er veel waterloten aan je appelboom groeien, en wat je kunt doen als ze er al zijn.

Hoe zien Waterloten eruit?

Bloesemhout en waterlot Bloesemhout is te herkennen aan korte takjes met aan de uiteinde bloemknoppen. Naast bloemknoppen maakt de boom ook bladknoppen aan. Het is misschien even lastig om het verschil tussen blad –en bloemknoppen te zien, maar daar is een foefje voor. Waterlot daarentegen mag wel worden weggesnoeid.

Wat is Zuilfruit?

Zuilfruit is op een speciale manier opgekweekt en maakt bijna geen zijtakjes, hierdoor wordt het boompje meestal niet breder dan 20-40 cm. Het slanke boompje is ongeveer 150 cm hoog, maar dit kan ook wat hoger zijn. Het fruit hangt heel dicht bij de stam.

Hoe herken je dood hout?

Snij simpelweg een stukje van de bast weg en kijk naar de kleur, nu zul je dood hout herkennen. Een gezonde tak zal fris en groen ogen, bij een dode tak is alleen nog maar bruin te zien. Wat je nu doet is deze tak volgen richting de stam van de boom of hoofdtak van de heester.

Hoe krijg je dikke appels?

Door het toepassen van vruchtdunning bekomen we meer vruchten van goede kwaliteit en dus dikkere en mooiere appels of peren. Bij het dunnen zullen zoveel mogelijk beschadigde vruchten (door hagel, misvormingen, insecten,…) en ondermaatse vruchten verwijderd worden.

Wat mag je snoeien in november?

Snoeien in november

  • Zodra de fruitstruiken in de tuin kaal zijn kun je ze voorzien van een verjongingssnoei.
  • De appelboom mag worden gesnoeid!
  • Ook knotwilgen kunnen nu geknot worden.
  • Zolang het niet vriest kunnen ook heesters en bomen gesnoeid worden.

Wat betekent waterlot?

Waterlot is de verzamelnaam van verschillende types scheutgroei aan de stam. Verschijnen mogelijks bij plotse wijzigingen in groeifactoren (water, licht) of na snoei of beschadigingen. Leidt soms tot een woekering over groot deel van de stamlengte.

Wat zijn Waterloten perenboom?

Waterloten herken je makkelijk. Het zijn de recht omhoog groeiende takken. Ze zijn ontstaan uit knoppen die geen bloesem hadden en ze groeien in korte tijd uit tot lange takken. Het is belangrijk om ze weg te halen omdat ze veel energie wegnemen van de boom!

Hoe groot worden mini fruitbomen?

De gemiddelde mini fruitboom wordt uiteindelijk 2 tot 3 meter hoog als je ze niet snoeit. Het is dus belangrijk om de bomen op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien om ze klein te houden. Houdt er wel rekening mee dat de meeste bomen een minimale hoogte van 1,5 meter nodig hebben om productief te zijn.

Related Posts