Wat is Amarone?

Wat is Amarone?

De naam amarone komt van het Italiaanse ‘amaro’ dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door ‘della Valpolicella’.

Waar komt Amarone wijn vandaan?

Waar komt Amarone vandaan? Deze wijn kan maar uit een gebied komen en wel uit de Italiaanse wijnregio Valpolicella. Amerone heet dan ook voluit Amarone della Valpolicella.

Hoe smaakt Amarone wijn?

De smaak van Amarone wijn De Amarone wijn smaakt als een ronde wijn, maar smaakt nimmer zoet. In de geur vind je de intense geur van kersen en zwart fruit, met een lichte tint van pruim. De volle smaak wordt wat frisser en kruidiger naarmate de wijn in leeftijd toeneemt.

Wat is een Ripasso?

Ripasso is eigenlijk een methode om een ‘gewone’ Italiaanse Valpollicella wijn iets beter te maken met de schillen van de Amarone wijn. Zonder Amarone kan de Ripasso niet geboren worden… Letterlijk betekent Ripasso: gepasseerd! Deze ingedroogde druiven worden nadien toegevoegd aan wijn die juist uitgegist is.

Wat eet je bij een Amarone?

Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all’amarone, Bigoli co l’anara, Pastissada de Caval, Torresani allo spiedo, Fegato alla Veneziana, Brasato all’ Amarone en vele andere gerechten uit de Veneto.

Waar ligt Valpolicella?

Valpolicella ligt in het noorden van Italië, ten oosten van het Gardameer en ten westen van de rivier de Adige.

Waar komt Valpolicella vandaan?

Veneto – Valpolicella Land Veneto – in Noordoost-Italië – is het belangrijkste gebied voor deze rode wijnen. Het is het thuisland van de DOC Valpolicella en DOC Valpolicella Classico.

Hoe lang kun je Amarone wijn bewaren?

Of een Amarone oud of jong gedronken wordt is een kwestie van smaak. Een goede Amarone kan gemakklijk 20 jaar bewaard worden en soms zelfs langer. Let wel op dat slechte wijnjaren zoals bijvoorbeeld 2002 niet lang bewaard kunnen worden. Deze kunnen beter gedronken worden als ze nog ‘jong’ zijn, een jaar jaar of 5-7.

Waar komt Ripasso vandaan?

Ripasso, Amarone en Valpolicella wijnen komen allemaal uit de Valpolicella streek. De streek wordt gekenmerkt door vele wijngaarden, prachtige Venetiaanse en Renaissance Villa`s en enkele Romaanse kerken die nog intact zijn.

Related Posts