Inhoudsopgave
Waar staat gelijkheid voor?
In de Nederlandse Grondwet is het gelijkheidsbeginsel verankerd in artikel 1: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Is iedereen in Nederland gelijk?
In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk wordt behandeld. Verder staat in artikel 1 dat discriminatie, op welke grond dan ook, is verboden. Ook aanzetten tot haat of discriminatie is verboden.
Wat deden mensen voor gelijkheid?
Het idee dat gelijkheid van rechten op alle mensen van toepassing is, vinden we bij de Griekse filosofen van de Stoa. Ze beschouwden man en vrouw als gelijk. Ze pleitten voor respect voor vrouwen en kinderen, voor compassie en tolerantie jegens de ander, voor opname van ‘barbaren’ in de mensengemeenschap.
Hebben vrouwen gelijke rechten in Nederland?
Vrouwen en mannen hebben in Nederland dezelfde rechten, maar hun positie is vaak niet gelijk. Op veel gebieden is sprake van een achterstand van vrouwen. Vrouwen nemen minder deel aan de arbeidsmarkt en de beloning van werk is niet gelijk. Ook de verdeling van zorgtaken is nog niet in balans.
Wat zijn gelijke gevallen?
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Wat is formele gelijkheid?
Een formele gelijkheidsbenadering houdt in dat gelijke gevallen (mannen en vrouwen) gelijk behandeld moeten worden. Een materiële gelijkheidsbenadering wil dat daarnaast ook ongelijke gevallen ongelijk behandeld worden naar de mate van hun ongelijkheid.
Wat als iedereen gelijk is?
Alle mensen zijn van gelijke waarde en moeten daarom gelijk behandeld worden. Dat is het beginsel van mensenrechten. Gelijkheid houdt in: gelijke behandeling voor de wet.
Kan iedereen koning worden?
Je kunt in Nederland alleen Koning worden als je een nakomeling bent van Koning Willem I, de Prins van Oranje-Nassau. Koning Willem I was de eerste Koning van Nederland. Prinses Catharina-Amalia is de troonopvolger van koning Willem-Alexander.
Waar en bij wie beginnen de mensenrechten?
Als jouw mensenrechten worden geschonden kan je op basis van dat recht bescherming zoeken bij een rechter. In de eerste plaats zijn dat Belgische rechtbanken, maar er zijn ook verschillende internationale rechters die jouw mensenrechten kunnen afdwingen.
Wat doet Liga voor Mensenrechten?
De Liga voor Mensenrechten is een beweging die waakt over het respect voor mensenrechten in België. Mensenrechten vormen de basis van onze rechtsstaat. Ze verzekeren een vrije en veilige samenleving. Veiligheid beheerst de politieke agenda, wat spijtig genoeg soms ten koste gaat van onze vrijheid.
Welke rechten hebben vrouwen in Nederland?
Gelijke rechten voor vrouwen en meisjes
- invoeren van de VN Resolutie 1325 (Engelstalig) over vrouwen, vrede en veiligheid;
- strijden tegen geweld tegen vrouwen;
- voorkomen van kindhuwelijken;
- bevorderen van politieke en economische participatie van vrouwen;
- bereiken gelijkheid van man en vrouw (gendergelijkheid).
Wat voor rechten hebben vrouwen?
Het gaat hier dan onder andere over lichamelijke onschendbaarheid en autonomie; vrij zijn van seksueel geweld; op deelname aan verkiezingen (kiesrecht); om ambtelijke functies uit te oefenen; om juridische overeenkomsten aan te gaan; recht op gelijke behandeling in het familierecht; op arbeid; op gelijke beloning; op …
Gelijkheid houdt in: gelijke behandeling voor de wet. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt dat alle mensen vrij en gelijk in waardigheid en rechten worden geboren. In de juridische zin gaat gelijkheid terug op het idee van het natuurrecht, waarin ieder mens is begiftigd met een gelijke vrije wil.