Hoeveel verschillende soorten mais zijn er?

Hoeveel verschillende soorten maïs zijn er?

Maïs (Zea mays) behoort tot de familie der grassen en is oorspronkelijk afkomstig uit Midden Amerika. Men onderscheidt wel 50.000 verschillende soorten maïs waarvan in Europa het meeste de snijmaïs en in mindere mate de suikermaïs verbouwd wordt.

Wat wordt er met maïs gedaan?

Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais. In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn. Er is biologische mais verkrijgbaar.

Wat wordt er allemaal van maïs gemaakt?

Maïs wordt op verschillende manieren als voedsel gebruikt: Maïsmeel wordt onder andere gebruikt om tortilla’s en maïsbrood te maken. Ook cornflakes worden van maïs gemaakt. Maïszetmeel wordt in de vorm van maizena gebruikt als bindmiddel voor sauzen, soepen of pap.

Hoeveel maïs zit er aan een kolf?

Een kolf bevat zo’n 600 ‘korrels’ ter grootte van een erwt en weegt tussen 200 en 350 gram. Maïs levert meer zetmeel op dan tarwe, maar bevat geen gluten en mist daardoor de rijskracht. Maïs behoort tot de eenzaadlobbige planten of monocyten.

Kun je alle soorten maïs eten?

Mais is officieel geen groente maar een graangewas, en alleen de zoete suikermais is eetbaar. In Nederland vinden we, vaak ook langs de weg, veel snijmais terug wat voornamelijk gebruikt wordt als voer voor rundvee.

Hoeveel kolven aan een Maisplant?

Per plant oogst je twee tot drie kolven. Suikermaïs moet je oogsten op het moment dat de korrels zacht en lekker zoet zijn. Wacht je te lang, dan worden de korrels te hard.

Hoe wordt mais verbouwd?

Zaai of plant de suikermais 15 cm uit elkaar. Zaai de korrels tussen 3 en 5 cm diep, en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Dek bij een koud voorjaar de grond af met vliesdoek om de kiemplanten te beschermen tegen uitdrogen en nachtvorst.

Is mais verteerbaar?

Maïs bevat veel onoplosbare vezels. Daarom zou het zogezegd niet goed verteren. Volgens McDaniel zijn deze vezels net goed voor onze spijsvertering en zouden ze zelfs helpen bij de groei van goede darmbacteriën.

Hoe wordt mais geteeld?

Het gaat bij snijmaïs niet om de korrel maar om de hele plant. Als de planten groot genoeg zijn worden ze geoogst. De hele plant wordt met een machine dichtbij de grond afgesneden en dan in kleine stukjes gehakt. resten van de stengels blijven op de akkers achter als mest voor een volgende oogst.

Welke dieren eten maïs?

Een groenling, putter, duif, maar koolmezen willen ook wel een hapje van de mais mee eten. De maïs wordt voornamelijk gegeten door zaadeters zoals goudvink, heggemus, huismus, koolmees, pimpelmees, spreeuw, vink, sijs, putter…

Hoe herken je eetbare mais?

Suikermaïs is een jong geoogste consumptiemaïs, waarvan de suiker in de korrels nog niet is omgezet in zetmeel. De maïskolven moeten wit tot lichtgeel van kleur zijn. Om de kolf zitten beschermdraden en schutbladen die de jonge maïs goed beschermen.

Related Posts