Inhoudsopgave
Hoe slecht is elke dag alcohol?
Via het bloed komt alcohol in aanraking met de lever, nieren, pancreas (alvleesklier) longen, hart- en bloedvaten, darmen. Wie regelmatig te veel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op de lange termijn. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op kanker hebben.
Wat gebeurt er als je elke dag een fles wijn drinkt?
Kari Poikolainen, een voormalig onderzoeker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan het immers geen kwaad om elke dag iets meer dan een fles wijn te drinken. …
Is 1 fles wijn per week teveel?
Alcohol kan zeer verslavend zijn en zomaar afkicken van alcohol kan gevaarlijk zijn. Vaak is een detoxificatie nodig. Onder overmatig alcoholgebruik wordt verstaan: meer dan 14 glazen alcohol bij vrouwen en meer dan 21 bij mannen. Ter voorbeeld, dat komt neer op meer dan 2 wijntjes per dag of 2 flessen wijn per week.
Hoeveel glazen alcohol per week?
Richtlijn. Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Wat is het effect van alcohol op jongeren?
Alcohol op jonge leeftijd is slecht voor de ontwikkeling van je botten. Alcohol verlaagt onder andere de hoeveelheid mannelijk hormoon en groeihormoon. Na een avond drinken werkt je geheugen slechter en kun je je minder goed concentreren. Dat heeft invloed op je schoolprestaties.
Wat zijn de gevolgen op lange termijn bij het drinken van alcohol?
Op de lange termijn kan ernstige schade zoals geheugenverlies ontstaan, ook wel bekend als het Korsakov syndroom. Tevens sterven hersencellen af wanneer je alcohol drinkt. Je hersenen ontwikkelen zich tot je 24e levensjaar, en afbraak van cellen kan niet worden hersteld.
Hoeveel mensen drinken te veel alcohol?
Bijna 8 van de 10 Nederlanders van 18 jaar en ouder (77,6%) drinkt wel eens alcohol (cijfers 2020). 1 op de 14 (6,9%) volwassen Nederlanders drinkt overmatig en 7,7% is een zware drinker.