Hoe glazuur je aardewerk?

Hoe glazuur je aardewerk?

Hoe kun je het beste je kwastglazuur aanbrengen op je keramiek?

  1. Om een goede laag glazuur aan te kunnen brengen op je werk heb je een goede kwast/penseel nodig.
  2. Zorg voor een gelijkmatige laagdikte om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen.

Wat doet rutiel in glazuur?

Rutiel is de bekende naam voor titaandioxide, een verontreinigde vorm. Rutiel geeft in glazuren een spikkelend effect. Het kan gebruikt worden in vele glazuren, met name glazuren die kleurige oxides bevatten.

Wat is het verschil tussen engobe en glazuur?

Engobe is in de bouw een meegebakken dunne vloeibare kleilaag over een goed gedroogde dakpan of baksteen om deze van een zekere glans te voorzien, een andere kleur te geven of kleine afwijkingen te camoufleren. Engobe is een glazuurtechniek. Geëngobeerd keramiek is meestal mat of heeft een zijdeglans.

Hoe moet je glazuren?

De mechanische sterkte neemt dus toe. Inherent hierbij kunnen we stellen dat het geglazuurd keramisch voorwerp een langer leven beschoren is. Glazuur zorgt dus voor een betere conservering (slijtvast) van gebakken klei en verhoogd de weersbestendigheid.

Hoe maak je glazuur voor klei?

Sommige moeten worden aangemaakt met water, andere zijn al “kwast klaar”. Deze glazuren maken het leven makkelijk. Keramisten die stoken op hogere temperaturen (steengoed en porselein, van 1200 – 1320 oC) mengen vaak hun eigen glazuren op basis van ruwe grondstoffen (zoals kwarts, veldspaten en kaolin).

Kan je ongebakken klei glazuren?

De ongebakken scherf neemt de glazuur anders op dan een gebakken scherf. Zorg ervoor dat de glazuur goed vloeibaar is en niet te dik. Ik raad aan de glazuur goed met water te verdunnen. Zet met de verdunde oplossing twee lagen en daarna eventueel meer lagen niet verdund.

Is Kobaltoxide giftig?

Een metaaloxide (of carbonaat) is een grondstof die vrij voorkomt in de natuur. Doordat ze uit de natuur gewonnen worden zijn ze niet al te duur, met uitzondering van kobaltoxide! De metaaloxides zijn erg giftig, let dus steeds goed op wanneer je er mee werkt (mondkapje en latex handschoenen zijn hier verplicht).

Hoe gebruik je Onderglazuur?

Het woord zegt het al, onderglazuur moet aangebracht worden op het biscuitgebakken werk en daarna komt er een glazuurlaagje over. Geschikt voor beschilderen en o.a. allerlei druktechnieken . Onderglazuren zijn te koop in poedervorm, in napjes, als potloden en aangemaakt in potjes of flesjes.

Wat is een Sinterengobe?

In sinterengobe zit een vloeimiddel die zorgt dat de kleislib aan de kleioppervlakte hecht. Sinterengobe ziet er anders uit dan gewone engobe. Het heeft iets meer glans. Sintergobe kan op natte klei gebruikt worden maar is ook geschikt voor droge en biscuit gebakken klei.

Hoe werkt Kwastglazuur?

De kant-en-klare kwastglazuren van Botz zijn na kort doorroeren direct in 1 tot 3 lagen aan te brengen met een glazuurpenseel op de stof- en vetvrije biscuit gebakken klei. De kleurrijke lijn van glazuren van Botz bevat effen gekleurde glazuren, transparante, craquelé en effectglazuren.

Hoeveel lagen glazuur aanbrengen?

Zorg voor gelijkmatige lagen. Voor een egaal dekkende laag is het belangrijk om voldoende lagen aan te brengen, als uitgangspunt worden 3 lagen gebruikt. Breng je de lagen dun aan, breng er dan 4 op om het gewenste resultaat te krijgen.

Hoe maak je glazuur voor keramiek?

Related Posts