Wat voor soort instrument is een klokkenspel?

Wat voor soort instrument is een klokkenspel?

Een glockenspiel is een metallofoon, een muziekinstrument uit de groep der idiofonen, bestaande uit twee rijen metalen staven (toetsen), doorgaans zonder resonator. Soms wordt wel de misverstanden oproepende benaming ‘klokkenspel’ (carillon) gebruikt. Het instrument wordt bespeeld met stokken (ook wel mallets genoemd).

Waar speelt een beiaardier op?

De beiaard is het muziekinstrument voor de lage landen. Al vanaf het begin van de 16e eeuw spelen beiaardiers op gestemde klokkenreeksen. Meestal hangen die klokken in kerk- of stadhuistorens. Een andere naam voor beiaard is klokkenspel of carillon.

Hoeveel klokken heeft een carillon?

Een beiaard, carillon of klokkenspel is een met een stokkenklavier bespeelbaar muziekinstrument, bestaande uit minimaal 23 gegoten bronzen klokken. Gewoonlijk bevindt het instrument zich in een toren. Het wordt zowel bespeeld met een klavier als met een automatisch speelwerk.

Wat is een carillon?

Het begrip carillon heeft 2 verschillende betekenissen: 1) klokkenspel in een toren. muziekinstrument dat bestaat uit een aantal in een bepaalde toon gestemde klokken in een toren die bespeeld worden door middel van een klavier dat bestaat uit houten stangen. 2) signaalinstrument.

Wat is een ander woord voor klokkenspel?

klokkenspel (zn): geslachtsapparaat, klok-en-hamerspel, knollentuintje. klokkenspel (zn): beiaard, carillon.

Wat betekent klokkenspel?

Het klokkenspel, ook wel carillon of beiaard genoemd, is het bekende stel muziek-klokken boven in den toren. Het bestaat uit een aantal klokken, die net als bij een muziekdoos of een draaiorgel, door een draaienden trommel met hamertjes, die tegen de klokken slaan, wordt bespeeld.

Wat gebruikt een beiaardier?

Een beiaard, carillon of klokkenspel is een met een klavier bespeelbaar muziekinstrument, bestaande uit een of meer series klokken.

Hoeveel carillons zijn er in Nederland?

Op deze lijst van beiaarden in Nederland staan 199 beiaarden, ook wel carillons genoemd, die zich in Nederland bevinden. Ter vergelijking: er bevinden zich 173 beiaarden in de Verenigde Staten. De beiaarden zijn per provincie ingedeeld.

Hoeveel klokken heeft een beiaard?

Een beiaard bestaat uit ten minste 23 gegoten bronzen klokken in vaste ophanging, afgestemd in chromatische volgorde (dat wil zeggen, in halve tonen) die men samen harmonisch kan laten klinken. Gewoonlijk bevindt het instrument zich in een toren.

Hoeveel klokken heeft de Domtoren?

Halverwege de Domtoren op 49 meter hoogte, hangen veertien luidklokken. 6 klokken zijn in 1505 gegoten door Geert van Wou en laten nog steeds van zich horen op zondagen, religieuze feestdagen en tijdens speciale gelegenheden.

Hoe noem je iemand die een carillon bespeeld?

beiaardiers (meerv.) Voorbeeld: `De beiaardier beklimt dagelijks de hoge toren. iemand die een beiaard of carillon bespeelt.

Hoeveel carillons in Nederland?

Related Posts