Wat is Engelse chutney?

Wat is Engelse chutney?

Koud bijgerecht van vruchten of groenten, die met specerijen tot een kruidige compote zijn gekookt. Chutney kennen we uit de Indiase keuken, maar eigenlijk is het net als jam en pickles een Engelse manier van inmaken.

Wat zit er in chutney?

De basis, zelf chutney maken Ui, knoflook, courgette en pompoen zijn bekende ingrediënten. Voor de zoete smaak worden vaak appels of gedroogd fruit (zoals rozijnen of dadels) toegevoegd. Suiker en azijn zijn ook standaard ingrediënten in een chutney. Om te variëren worden vaak kruiden en specerijen toegevoegd.

Hoe lang is zelfgemaakte chutney houdbaar?

Door de hoge zuurgraad van azijn krijgen bacteriën namelijk niet de kans om zich uit te breiden. Zelfgemaakte chutney bewaar je op een koele, donkere plaats en is 3 tot 6 maanden houdbaar. Je kunt chutney zelfs een jaar bewaren wanneer je de potten vooraf steriliseert door ze in heet sodawater te wassen.

Hoe chutney serveren?

– Roer in couscous of rijst voor een snelle en eenvoudige snack. – Serveren als dip bij chips. – Serveren bij een koude kipsalade voor een fruitige twist. Of roer eens een dikke lepel chutney door een simpele salade.

Waar kan ik chutney kopen?

Chutney bestellen | Albert Heijn.

Waar koop ik mango chutney?

Patak’s Mango chutney zoet bestellen | ah.nl.

Waar hoort chutney bij?

Een chutney bevat kruiden en specerijen en zowel fruit als groenten. Chutneys worden gegeten als koude bijgerechten, vaak bij de BBQ, fondue, gourmet of rijsttafel. U kunt bijvoorbeeld tomatenchutney maken, maar ook appelchutney, appel-mangochutney, pompoenchutney en pruimenchutney.

Is chutney gezond?

Chutney is en smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. De oorsprong van het woord chutney ligt in het Hindoes en is afgeleid van het woord “chatni”. In de landen van oorsprong wordt chutney meestal vers bereidt van ingrediënten met een sterke smaak die op dat moment voor handen zijn (aldus wikipedia).

Hoe lang blijft mango chutney goed?

Een geopend potje mangochutney kan je niet buiten de koelkast (of diepvries) houden. Deze moet altijd gekoeld worden. In de koelkast blijft de chutney zo’n 6 maanden goed. In de diepvries zo’n 3 maanden houdbaar.

Hoe lang kun je mango chutney bewaren?

Zorg ervoor dat je de chutney bewaart in een goed gesteriliseerd potje, en na opening in de koelkast. Gebruik iedere keer een schone lepel om er wat uit te scheppen en dan kun je het makkelijk een paar weken tot een maand geopend in de koelkast bewaren. En waarschijnlijk is het, net als bij ons, zo op.

Hoe gebruik je mango chutney?

De Engelsen bedachten zelf vele soorten chutney’s en ze werden net als “pickles” geserveerd bij kaas, koud vlees, paté en op sandwiches. Je eet chutney’s dus als begeleiding bij een bepaald gerecht. Koud maar warm kan ook. Bewaar de chutney in een schoon wekpotje hij is dan minstens een maand houdbaar in de koelkast.

Hoe eet je mangochutney?

Heerlijk als bijgerecht bij een Indiase maaltijd, als smaakmaker bij kip of ander vlees, op een gewone Hollandse boterham met kaas of als dip bij een borrelhapje of kaasplankje.

Related Posts