Waar vind je ivoor?

Waar vind je ivoor?

Ivoor (soms ook: elpenbeen of elp) is het harde, witgekleurde materiaal afkomstig van de slagtanden van landdieren zoals olifanten, nijlpaarden of mammoeten, of zeedieren zoals de walrus of narwal. Deze tanden kunnen tot drie meter lang worden en wel 100 kilogram wegen.

Wat kun je met ivoor?

Het ivoor waar de slagtanden van de olifant van gemaakt zijn, is veel geld waard. Het materiaal wordt gebruikt om o.a. sieraden, beeldjes en eetstokjes van te maken. Zo´n 25 jaar geleden werden er elk jaar 100.000 olifanten doodgeschoten om hun slagtanden.

Kan ivoor breken?

Bot, gewei en ivoor (vooral met veel organische componenten) reageren sterk op schommelingen in de luchtvochtigheid. Ze blijven zwellen en krimpen, en gaan barsten, schilferen en breken.

Wat wordt er van ivoor gemaakt?

Er worden beeldjes, sieraden en medicijnen van gemaakt. 70 procent van al het ivoor wordt verkocht in China. Vooral rijke Chinezen willen ivoren spullen om te laten zien dat ze veel geld hebben. Ivoor wordt ook wel ‘het witte goud’ genoemd.

Hoe herkent men echte ivoor?

Echt ivoor is glanzend en mooi, vaak met een lichte gelige tint erin. Het kan ook een bruinige glans hebben die ontstaan is door het vet in de huid van degenen die door de tijd heen in contact met het voorwerp zijn gekomen. Maar als je vlekjes of andere vreemde plekjes ziet is het waarschijnlijk geen ivoor.

Wat te doen met oud ivoor?

Als je nog (illegale) ivoren voorwerpen kwijt wil, kan je die dus nog steeds in alle discretie achterlaten in de container in de inkomhall van de FOD. Zo ben je zeker dat het ivoor vernietigd zal worden en niet meer zal bijdragen aan de illegale handel.

Wie koopt er ivoor?

Verkoop van ivoor door Afrikaanse landen Het kan dan gaan om ivoor dat afkomstig is van overleden olifanten of nijlpaarden. Ook kan er sprake zijn van ivoor die in beslag genomen is door stropers. Vanuit verschillende Aziatische landen is er veel vraag naar koper.

Wat is de waarde van ivoor?

De handel in ivoor is op drie na de grootste illegale wereldmarkt, met een opbrengst van miljarden. De prijs op de zwarte markt voor olifantenivoor schommelt tussen de 620 en de 2000 euro de kilo. Een volledige olifantenslagtand kost meet.

Is ivoor verboden?

In 1989 werd de internationale handel in ivoor verboden door de Conventie Inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten (CITES). Maar de binnenlandse ivoorhandel bleef nog legaal in veel landen.

Is ivoor massief?

Ivoor is een zwaar, massief materiaal dat meestal (crème-)wit van kleur is.

Hoe kun je zien of het echt ivoor is?

Wat is Ivoorsnijkunst?

Ivoorsnijkunsten zijn kleine plastieken (1) gemaakt uit de slagtanden van olifanten of walrussen, dit materiaal is gemakkelijk te bewerken en krijgt door polijsten een fraaie glans; vooral in byzantijnse kunst, de vroeg-christelijke kunst en de middeleeuwen.

Related Posts