Is rijst goed voor diabetes?

Is rijst goed voor diabetes?

Langzame koolhydraten In feite heeft iedereen die op zijn bloedsuikerspiegel wil letten baat bij bruine (zilvervlies)rijst. Die is gezonder dan witte omdat het langzamere koolhydraten zijn, oftewel een lagere zogeheten glykemische index heeft.

Hoe eten met diabetes type 2?

Specifiek gelden de adviezen om diabetes type 2 te voorkomen om:

 • suikerhoudende dranken zoals frisdrank en sappen zo min mogelijk te drinken.
 • niet te veel rood vlees en bewerkt vlees zoals vleeswaren te eten.
 • veel volkoren producten te eten.
 • Yoghurt te nemen.
 • Genoeg groente en fruit te eten.

Wat mag wel en wat mag niet met diabetes?

Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.

Hoe kom je erachter of je diabetes hebt?

Je arts zal via een bloedname het suikergehalte in je bloed bepalen. De test gebeurt nuchter, dus zonder dat je op voorhand gegeten of gedronken hebt. Als het suikergehalte bij 2 metingen te hoog is, heb je diabetes. Wanneer je uitgesproken klachten hebt die wijzen op diabetes, kan één te hoge meting volstaan.

Wat voel je als je diabetes hebt?

Aanwijzingen kunnen zijn:

 • veel dorst en last hebben van een droge mond.
 • veel plassen.
 • veel moe zijn.
 • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien.
 • slecht genezende wondjes.
 • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen.
 • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Kan diabetes type 2 overgaan?

Uit onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ blijkt dat bijna 40 procent van de mensen met diabetes type 2 van hun ziekte af kunnen komen. Dat is dus bijna de helft! Doordat patiënten minder insuline en medicijnen nodig hebben, kan bijna drie miljard euro worden bespaard.

Is havermout goed voor Suikerpatienten?

Tips voor een goede bloedglucose: Kies voor groente, fruit, volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkorencouscous en peulvruchten. Dit zijn gezonde producten met koolhydraten. Ze werken beschermend tegen allerlei ziekten en bevatten goede voedingsstoffen.

Kan je sporten met diabetes?

Als je diabetes hebt, mag je zeker sporten. Het is zelfs goed om regelmatig te bewegen. Het is goed voor je gewicht en het werkt tegen stress. Beweging is heel belangrijk bij de behandeling van diabetes.

Kun je diabetes hebben zonder het te weten?

Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.

Kun je jezelf testen op diabetes?

Ja, er zijn zelftesten voor diabetes te koop via internet of bij een apotheek of drogist. Maar artsen waarschuwen voor deze zelftesten, omdat de uitslag niet altijd even betrouwbaar is. Zo kun je toch diabetes hebben, al wijst de zelftest uit van niet.

Related Posts