Hoe noemt de grote broer van de xylofoon?

Hoe noemt de grote broer van de xylofoon?

De marimba is, net zoals zijn kleinere broer de xylofoon, een melodisch slaginstrument. De noten zijn op dezelfde manier gerangschikt als de noten op het pianoklavier. Alleen heeft de marimba geen witte en zwarte toetsen maar houten latten die worden bespeeld met zachte stokken.

Wat betekent de xylofoon?

Een xylofoon (Gr. xylon, hout) is een slaginstrument bestaande uit één of twee rijen op toon gestemde, hardhouten staven die net zoals de pianotoetsen zijn gerangschikt. Bij de moderne orkestxylofoon zijn onder de staafjes resonatoren aangebracht in de vorm van buisjes.

Waar is de xylofoon van gemaakt?

De xylofoon is een muziekinstrument behorend tot het gestemde slagwerk dat bestaat uit een reeks houten staven die zijn opgehangen aan een op een frame gespannen touw. De naam komt van het Griekse xylon, dat ‘hout’ betekent.

Hoe groot is een marimba?

Er zijn marimba’s van verschillende omvang, de grootste is de concertmarimba die een omvang van ruim vijf octaven heeft. De marimba wordt bespeeld met één tot wel vier stokken in elke hand.

Hoe heet een houten xylofoon?

Een marimba is een aan de xylofoon verwant muziekinstrument uit de familie der idiofonen. Marimba’s hebben net als de xylofoon houten staven/toetsen. Marimba’s worden zowel in volksmuziek als in klassieke muziek gebruikt.

Wat betekent Idiofonen?

idiofoon – Zelfstandignaamwoord 1. (muziekinstrument) een verzamelnaam voor muziekinstrumenten die toon/geluid voortbrengen door het trillen van het materiaal Woordherkomst met het voorvoegsel idio- en met het achtervoegsel -foon Synoniemen zelfklinker Verwante begrippen aerofoon, chordofoon, elektrofoon, luch…

Hoe ziet een xylofoon eruit?

De xylofoon ziet eruit als een marimba, maar is kleiner. Kan een marimba vijf octaven of meer omspannen, de xylofoon heeft doorgaans niet meer dan 3½ octaaf. Meestal heeft de xylofoon geen resonatorbuizen zoals de marimba, maar soms ook weer wel.

Hoe wordt een xylofoon gemaakt?

Het instrument wordt bespeeld met stokken die een vrij harde kop hebben die vaak gemaakt zijn van rubber, hout of kunststof. De xylofoon (van het Griekse xylon = hout en foon = geluid, stem), betekent letterlijk “geluid van hout”. Het is een muziekinstrument dat bestaat uit houten staven geslagen door hamers.

Hoeveel toetsen heeft een marimba?

Een marimba is chromatisch, wat wil zeggen dat je twaalf tonen van de toonladder kunt spelen, net zoals de twaalf zwarte en witte toetsen op een piano. Onder elke houten toets zit een resonator – een holle buis die in dezelfde toon is gestemd.

Hoe lang bestaat marimba?

Hoe het begon In Latijns-Amerika hebben de tot slaaf gemaakte Afrikanen ze in de 16e en 17e eeuw opnieuw gemaakt. Waar de naam vandaan komt is onduidelijk. Volgens sommige westerse bronnen is het woord ‘marimba’ gevormd uit ma ‘veel’ en rimba ‘xylofoon met één staaf’.

Hoe heet een grote xylofoon?

De marimba kan worden beschouwd als de alt- of basversie van een xylofoon. Een marimba heeft een veel warmere en vollere klank dan een xylofoon.

Wat betekent het woord percussie?

Percussie is een verzamelnaam voor instrumenten die bespeeld worden door er op te slaan. Het gaat om de meer exotische slaginstrumenten, dus niet zozeer om het klassieke drumstel. Te denken valt aan bijvoorbeeld conga’s of bongo’s.

Titel. De marimba is, net zoals zijn kleinere broer de xylofoon, een melodisch slaginstrument. De noten zijn op dezelfde manier gerangschikt als de noten op het pianoklavier. Alleen heeft de marimba geen witte en zwarte toetsen maar houten latten die worden bespeeld met zachte stokken.

Related Posts