Wat is verschil tussen allergie en intolerantie?

Wat is verschil tussen allergie en intolerantie?

Bij een allergie is het zaak de voedingsmiddelen waar je op reageert helemaal weg te laten, maar bij intolerantie kun je vaak wel een beetje van de stof binnenkrijgen en is het een kwestie van trial en error om de dosis te vinden waar je geen last van hebt.

Welke intoleranties zijn er?

Welke soorten intoleranties zijn er?

  • Lactose intolerantie.
  • Glutenintolerantie, waarbij je darmen bepaalde stoffen uit granen, zoals tarwe, rogge en gerst, niet goed kunnen verwerken.
  • Fructosemalabsorptie: fruit, honing, mueslireep, frisdrank, snoepgoed.
  • Histamine intolerantie.

Wat betekent een intolerantie?

Het is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam. De stoffen die bij een intolerantie de klachten veroorzaken, heten ’triggers’. Bekend voorbeeld is een lactose-intolerantie.

Is coeliakie een allergie of intolerantie?

Overgevoeligheid voor gluten (coeliakie) is eigenlijk geen allergie. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen zijn eigen weefsels.

Wat doet voedselintolerantie met je lichaam?

Als gevolg kunnen er verschillende klachten ontstaan: hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, jeuk of uitslag en vermoeidheid. Een voedselintolerantie kan op elk moment ontstaan. Klachten zijn veelal afhankelijk van de hoeveelheid etenswaren je inneemt, maar vaak worden ze mettertijd erger.

Wat zijn de gevolgen als iemand iets binnen krijgt en daarvoor een intolerantie heeft?

Voorbeelden van klachten bij allergie en intolerantie kunnen zijn:

  • Een allergische reactie bij de mond en keel. Denk hierbij vooral aan milde klachten zoals zwelling, jeuk en roodheid in en om de mond.
  • Urticaria (galbulten) en angio-oedeem.

Related Posts