Inhoudsopgave
Hoe lang peterselie koken?
Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.
Waar kan ik peterselie voor gebruiken?
Gebruik en toepassing van peterselie Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken.
Kun je peterselie meebakken?
De smaak van peterselie is een beetje peperachtig en fris. Denk er, vooral als je krulpeterselie gebruikt, aan dat je de blaadjes er pas op het laatste moment bij doet, vlak voor het opdienen. De blaadjes verliezen hun smaak wanneer ze meegekookt worden.
Hoe bewaar je afgesneden peterselie?
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Hoe kook je peterselie?
Je kan peterselie zowel in warme en als in koude gerechten gebruiken. Voeg de blaadjes pas kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Kan peterselie giftig zijn?
In de zaden van peterselie zit een etherische olie die het giftig ‘apiol’ bevat, deze olie wordt dus niet gebruikt in gerechten. Groot voordeel is dat peterselie het jaar rond vers kan geoogst worden.
Wat kan peterselie vervangen?
Peterselie kun je prima vervangen door salie. Dit kruid is iets minder bekend maar bevat veel meer vitamine K dan peterselie en het is goed voor je geheugen. Gebruik salie het liefst in warme gerechten zodat alle vitamines vrijkomen. De bittere smaak doet het goed in vleesgerechten, soepen en visgerechten.
Waar lijkt peterselie op?
Koriander lijkt qua smaak op peterselie. Koriander is echter veel intenser en heeft een citroen-achtige nasmaak. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken en Latijns-Amerikaanse keuken.
Kan je peterselie meekoken?
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden. Krulpeterselie wordt vooral gebruikt als garnering. Platte of Italiaanse peterselie kun je aan warme gerechten toevoegen.
Wat is het verschil tussen peterselie en platte peterselie?
Proeven. Als je beide varianten proeft, merk je direct het verschil. Platte bladpeterselie heeft vooral een heftige smaak: het prikt een beetje op de tong, en smaakt naar peper of bleekselderij. Krulpeterselie daarentegen smaakt veel zachter.
Hoe peterselie bewaren in diepvries?
Peterselie kun je op diverse manieren invriezen. Je kunt ze pureren of klein snijden en in ijsblokjesvorm invriezen, of strak tot een bal rollen en in luchtdichte ziplock zakjes achterin de vriezer opslaan.
Hoe snij je peterselie fijn?
Indien nodig was je eerst de peterselie en dep eventueel droog. Pluk de peterselie zo dat je alleen maar de blaadjes meeneemt of verwijder de steeltjes waar geen blad zit (dat gaat wat sneller). Leg de peterselie op een snijplank bij elkaar op een hoopje neer. Nu druk je met je ene hand alle peterselie naar beneden.