Is carbon sterker dan aluminium?

Is carbon sterker dan aluminium?

Aluminium fietsframe Denk hierbij aan wedstrijden over kasseien. Het frame kan namelijk goed tegen een stootje en is hierdoor iets steviger dan carbon. Let er wel op dat aluminium na verloop van tijd wat ‘moe’ kan worden. Het frame wordt dan minder stijf en zal wat gaan zwabberen.

Hoe dik is een carbon frame?

Koolstofvezel staat beter bekend als carbon of carbon fibre. Het is een materiaal dat bestaat uit dunne vezels van koolstof. Deze vezels hebben een dikte van circa 5 a 10 micrometer, bestaande uit langgerekte koolstofkristallen die min of meer evenwijdig zijn met de vezel.

Hoe lang blijft carbon frame goed?

En nog belangrijker, het vertoont geen moeheid zoals metalen dat wel kennen. Dus eigenlijk is de levensduur van een koolstofvezelsamenstelling bijna oneindig, zolang het geen grote schokken oploopt of spanningen waardoor het product noodgedwongen meer krachten te verduren krijgt dan waarvoor het ontworpen is.

Wat is het verschil tussen carbon en aluminium?

Een groot voordeel van carbon is dat het materiaal (meestal) nog lichter en stijver is dan aluminium. Omdat carbon vroeger nog lastig en niet goedkoop was om te produceren, reden alleen de profs rond met een carbon fietsframe. Tegenwoordig is carbon het meest gebruikte materiaal op de racefiets.

Waarom is een voorvork van carbon?

Een carbon voorvork heeft naast een kleine winst in gewicht het voordeel dat het de klappen beter dempt dan een aluminium voorvork. Dit verschilt wel per vork. Ook andere onderdelen zoals tandwielen kunnen worden vervangen door soorten van een lichter materiaal.

Hoeveel weegt carbon fiets?

Een super licht carbon frame weegt 800-900 gram, een zwaar carbon frame weegt pak ‘m beet 1400 gram.

Hoe lang gaat een aluminium frame mee?

Als je 3 a 5 uur per week normaal fietst kan je rustig stellen dat een degelijk gemaakt alu frame je na 15 jaar nog steeds trouw zal dienen.

Is carbon kwetsbaar?

Net als andere frame-materialen heeft koolstof zijn zwakke punten. Duurzaamheid is daar één van. Een botsing of val met een carbon frame kan bijvoorbeeld moeilijk te repareren schade aan het frame veroorzaken, terwijl het slechts een krasje op een stalen of aluminium fiets zal veroorzaken.

Related Posts