Hoe vinyl platen bewaren?

Hoe vinyl platen bewaren?

Je platen moeten rechtop bewaard blijven. Leg je vinyl nooit plat, en vooral niet gestapeld op elkaar, omdat de platen die onderop liggen uiteindelijk het gewicht niet meer zullen kunnen dragen, en uiteindelijk een keer zal verbuigen. Een reksysteem zorgt ervoor dat je ze verticaal kan bewaren.

Hoe berg je platen op?

Platen kun je het beste staand (verticaal) bewaren, niet liggend (horizontaal). Het meest gebruikelijk is om ze met de rug naar je toe op te bergen, vergelijkbaar met een boekenkast. Het alternatief is om platen met de voorkant van de hoes te presenteren, zodat je erin kunt bladeren als in de bakken in een platenzaak.

Kunnen lp’s tegen warmte?

Het is niet verstandig om deze op te bergen naast een warmtebron. Door de warmte wordt het vinyl zacht vervormbaar en kan de plaat een andere vorm aannemen. Wanneer uw platen dichtbij een verwarming staan, kunnen deze ook kromtrekken als ze verticaal staan.

Hoe worden platen krom?

Een plaat wordt immers gemaakt met warmte, hierdoor krijgt hij onder andere zijn vorm. De toegevoerde warmte maakt het vinyl namelijk zacht vervormbaar. Ditzelfde gebeurd wanneer je de platen bij een verwarming bewaart, ook al heb je ze dan perfect verticaal staan, toch zullen ze ook dan krom kunnen trekken.

Hoeveel platen in kallax?

Optie 1: De KALLAX platenkast van IKEA In de vakken van de Kallax heb je precies voldoende ruimte om jouw verzameling lp’s in op te bergen. Het lijkt wel alsof deze kast voor lp’s gemaakt is. Zo’n Kallax kast van IKEA kost je een bescheiden bedrag van 59,95 maar je kunt er dan wel direct rond de 400 LP’s in opbergen.

Wat klinkt beter LP of cd?

Vinylliefhebbers vinden platen ‘warmer’ klinken dan cd’s. In werkelijkheid is die ‘warmte’ vervorming. Weliswaar is het frequentiebereik van vinyl groter dan dat van cd’s, maar dat extra bereik ligt boven de menselijke gehoorgrens.

Hoe krijg je vinyl LP goed schoon?

Gebruik een zachte, schone microvezel reinigingsdoek voor grondige reiniging. Deze stof verwijdert stof gemakkelijk absorbeert ook olie goed. Dompel de doek in warm water, maar zorg ervoor dat de doek niet te nat is en dat er geen water op het vinyl achterblijft.

Hoe lang gaat een LP mee?

Je LP/CD/MD blijft zolang goed als dat je mediummateriaal + afspeelapparatuur meegaat. Vinyl staat bekend om zijn lange materiaalvastheid. Bij normale opslag is het echt niet zo dat je platen na een 50 jaar krom getrokken zijn en verkruimelen als je ze beetpakt.

Hoe groot is de hoes van een LP?

De afmetingen van de LP hoes zijn 315 millimeter (lengte) bij 315 millimeter (breed).

Kunnen LP’s smelten?

De LP gaat vanzelf smelten in de oven. Zorg ervoor dat de LP goed warm wordt. Wanneer hij echt goed slap wordt kun je hem eruit halen. Haal de plaat, met ovenwanten aan, uit de oven.

Hoe krijg ik krom hout weer recht?

Hout trekt vaak krom wanneer het blootgesteld wordt aan vocht en warmte. Door de andere kant van het kromgetrokken stuk hout ook met vocht en warmte te behandelen kun je ervoor zorgen dat het weer plat wordt, zodat je het in feite recht maakt.

Je kunt je LP´s het beste bewaren in plastic beschermhoezen. Zo slijten de hoezen veel minder snel tijdens het bladeren en in / en uit de krat of kast schuiven. Ook is het verstanding om je LP in een met plastic gevoerde binnenhoes te doen.

Hoe was je een elpees schoon?

Ga met de borstel of de doek voorzichtig over de plaat, met de richting van de groeven mee. Doe dit niet te hard, anders druk je het losse vuil juist dieper de groeven in. Doe wat water met een klein beetje afwasmiddel in een schone kom. Het water mag lauwwarm zijn zodat het zeepsop gemakkelijker oplost.

Wat kostte vroeger een LP?

In de jaren ’70 loopt de prijs van een LP uiteen van ƒ5,- tot ƒ25,- en heden ten dage zien we vergelijkbare verschillen in prijs tussen de CD’s van ‘Het Kruidvat’ en die van de reguliere platenindustrie.

Wat levert een oude LP op?

Om voor uzelf te kijken naar de waarde van Lp’s en ander vinyl zou u alvast eens op www.discogs.com kunnen kijken. Daar kunt u het nummer van de plaat invoeren en een indicatie van de prijs kunnen zien. Waarvoor deze platen in het verleden verkocht zijn.

Waarom platen rechtop bewaren?

Als ze niet verticaal staan, maar scheef of op elkaar liggen is er een risico dat ze na verloop van tijd krom zullen trekken. Als ze scheef staan worden de platen immer op twee punten belast en kunnen ze gaan doorhangen, of er zijn andere platen die er met hun gewicht op drukken waardoor ze ook kunnen verbuigen.

Hoe kun je vinyl het beste schoonmaken?

Gebruik een goed uitgewrongen mop met een sopje van water en allesreiniger. Een mop met overlappende streken werkt het beste voor het schoonmaken van vinyl. Spoel de mop regelmatig uit om krassen door het vuile water, te voorkomen. Overige vlekken kunnen worden schoongemaakt met een niet schurend nylon sponsje.

Wat levert een oude lp op?

Hoe dik is een LP hoes?

(hoogte)., dikte 0.15 mm. Gatefold / foldout model 2 LP grammofoonplaten beschermhoes, gemaakt van glashelder pvc, dikte 0.18 mm. Buitenwerkse afmetingen: ca. 645 mm.

Hoeveel cm is een lp?

Een langspeelplaat of vinylplaat, vaak afgekort tot lp of elpee, is een grammofoonplaat met een microgroef, gemaakt van vinyl en met een diameter van 30 cm (12 inch) die ruimte biedt voor maximaal 30 minuten muziek. De afkorting lp staat voor long play.

Related Posts